Webshop

Ektreme forhold - Del 2 – Arktis og Himalaya med ÖLFLEX® HEAT

Den russiske virksomhed Technomarine i Sankt Peterburg benytter sig udelukkende af produkter fra LAPP, når det gælder kabler til deres sømærker og navigationssystemer i Arktis.

Kabler til ekstreme forhold på Arktis og i Himalaya

ÖLFLEX® HEAT til Arktis

ÖLFLEX® HEAT til Arktis

Kabler i ÖLFLEX® HEAT-serien er ikke blot modstandsdygtige mod høj varme. De er virkelig all-round, når det gælder temperaturområdet.

Ved anvendelse i f.eks. arktiske områder, hvor temperaturen i perioder kommer ned på -50 °C om vinteren, kan søfart i de arktiske dele af det nordlige ishav derfor have betydelige tekniske omkostninger. Nautisk udstyr skal altid være pålideligt og fungere i disse områder.

Den russiske virksomhed Technomarine i Sankt Peterburg, som er specialiseret inden for udvikling og produktions af radionavigationsudstyr til sø- og luftfart, stoler kun på produkter fra LAPP, når det gælder kabelføring til sømærker og navigationssystemer i Arktis. - Eftersom vi kun kan vedligeholde vores udstyr en gang om året eller hvert andet år, så må vi have pålidelige kabler af højeste kvalitet. Det er derfor, vi har valgt LAPP, forklarer den admin. direktør for Technomarine.

Virksomheden bestiller primært kabler fra LAPP, som er nemme at installere, og som klarer lave temperaturer. De benyttes til at tilslutte solcellesystem, batterier og moduler til sømærker og navigationssystemer.

Et eksempelt er det smalle Jugorsskijsund (forbinder Karahavet med Barentshavet i det nordlige Rusland). Her ligger et vindkraftværk med automatisk smøringssystem, solcellemoduler, en batteripakke, et omni navigationslys og en radar-SART (et udstyr som findes på søfaretøjer og fly, så de hurtigere lokaliseres ved havsnød eller flyulykker) er alle installeret med kabler fra LAPP.

Lignende nautisk udstyr er installeret nær Dikson, som er udgangspunktet for mange polarekspeditioner, samt nær havnen Tiksi ved den nordlige ishavskyst.

Derfor er ÖLFLEX® HEAT godt til Arktis

Kabler fraÖLFLEX® HEAT-serienanvendes på disse ekstreme steder. Disse kabler kan ikke blot klare høj varme - det er virkelig all-round, når det gælder temperaturområdet. F.eks. er ÖLFLEX® HEAT 180 EWKF et silikonekabel med ekstra mekanisk holdbarhed. Det har en god hydrolyse- og UV-resistens og modstår også olier, alkoholer, plante- og dyrefedt samt forskellige kemiske emner.

Dette kabel kan også klare temperaturer ned til -50 °C, hvilket er specielt vigtigt i Arktis. Det har længere levertind under svære forhold end konventionelle silikonekabler. Det slag- og rivefaste silikonemateriale mindsker skader ved mekanisk påvirkning, og man behøver ikke altid anvende armerede kabeltyper takket være de specielle tilsætningsstoffer i EWKF-silikonen. Den gode bøjelighed forenkler installation, hvis der er begrænset plads, og det virker også isolerende, selv efter evt. brand takket være de tilbageværende Sio2-asker.

Hvis der forventes endnu lavere temperaturer, anvender Technomarine ÖLFLEX® HEAT 205 SC, som kan klare temperaturer helt ned til -100 °C, hvor det stadig fungerer upåklageligt i agressive kemiske miljøer. Det har høj dielektrisk styrke, slidstyr og rivfasthed, og så er det modstandsdygtig overfor hydrauliske væsker og mikrober. ÖLFLEX® HEAT 205 SC er en FEP-leder, hvilket betyder at isoleringsmaterialet er Teflon, og det er netop det, der muliggør denne helt ekstreme temperaturbestandighed. Fluoreret etylet-propylen (FEP) har også ganske udmærket modstandsdygtighed mod UV-lys, olier og andre væsker. Kablet er også beregnet til applikationer, hvor pladsen er begræset.

Hvad angår kabelføring til udendørs navigationslys forlader Technomarine sig på ÖLFLEX® HEAT 180 SiF med flettede ledere og et temperaturområde på -50 °C till +180 °C. Konventionelle kabelisoleringsmaterialer vil sprække efter kort tid p.g.a. de ekstreme temperaturvariationer i Arktis. Ved ÖLFLEX® HEAT 180 SiF er isoleringen baseret på silikone, så på det område er kablet bedre rustet mod de ekstreme forhold end så mange andre typer kabler. Denne kabeltype er desuden modstandsdygtig med en lang række kemiske substanser.

Ekstrem anvendelse af ÖLFLEX® HEAT i Himalaya

Bjergsklatringsekspedition i Himalaya havde ÖLFLEX® kabler med i oppakningen

Bjergklatringsekspetion havde ÖLFLEX® kabler med i oppakningen
LAPP kabler til ekstreme forhold

ÖLFLEX® HEAT anvendes som kabelføring til generatoren.

ÖLFLEX® HEAT-kablerna har vist sig ikke kun at fungere godt i Arktis, menogså i de højeste bjergegne, hvor temperatuer ofte varierer mellem -50 °C til mere end +40 °C i solskin. En polsk gæsteekspedition havde pakket enkellederkablet ÖLFLEX® HEAT 205 SC ned i oppakningen, da de skulle bestige venstre side af Annapurnamassivet (8.091 m) i Himalaya og Gasherbrum (8.035 m) i Karakorum. Det skulle bruges til generatoren.

ÖLFLEX® HEAT 180 EWKF silikonekabler benyttes til sammenkobling af den centrale transformatorstation med belysning i messen, køkkenet og teltet i basislejren, som ligger i en højde af 5.100 meter. Transformatorstationen sørgede også for strøm til satelittelefonen og radiostationen. Til installationen blev der også anvendt specielt robuste EPIC® industristik.